21 september 2018

Bier en bitterballen

Bier en bitterballen in het bejaardenhuis

Terwijl de Champions League hymne de ruimte vult, neemt de spanning zichtbaar toe. Ajax keert na vier jaar terug op het hoogste niveau. In het restaurant van Berkumstede zitten spelers van Berkum 4 en bewoners door elkaar heen, klaar voor een mooie pot voetbal. Tussen de spannende momenten door wordt er kennisgemaakt. “U bent 103? Dan heeft u nog meegemaakt dat Ajax de eerste landstitel pakte.”

Maar dan vallen de gesprekken even stil, Jan wordt door zijn broer binnengereden. Voor veel spelers was Jan een voorbeeld van vitaliteit. Op zijn 60e nam hij de bal nog aan op de borst, om hem vervolgens de kruising in te jagen. Twee jaar later nam hij uiteindelijk afscheid van zijn geliefde club Berkum en verdween hij uit beeld. Nu wordt pijnlijk duidelijk waarom, getroffen door een hersenbloeding brengt Jan zijn dagen door in een rolstoel en is er nauwelijks contact mogelijk.

Terwijl iedereen het even een plekje probeert te geven brengt de wedstrijd prettige afleiding. De koffie en koekjes worden vervangen door bier en bitterballen en na de 1-0 is de stemming opperbest. Smeuïge anekdotes en kleedkamerhumor vliegen over de tafel. Zo af en toe zien we een glimlach bij Jan op zijn gezicht, alsof de kantine sfeer hem weer even doet terugdenken aan vroeger.

De 2-0 en 3-0 worden uitbundig gevierd en als het laatste fluitsignaal klinkt zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. Voetbal, een prachtig middel om mensen samen te brengen. Zo blijkt ook uit wat een bewoonster ons toevertrouwt; “Mooie wedstrijd? Weet ik niet, ik heb vooral genoten van al die leuke jonge mannen.”