16 juli 2018

Shimara's verhaal

Of ze het anderen zou aanraden om met de Hartlopers mee te gaan doen? Shimara Kramer knikt enthousiast. “Absoluut. Het is én goed voor je gezondheid én heel gezellig. Ik heb er heel erg veel aan gehad.”

Nu een dik jaar geleden kwam Shimara voor het eerst in contact met de Hartlopers, een initiatief van Hart voor Zwolle. Een vriendin van haar deed al een tijdje mee en dacht meteen aan haar toen ze hoorde dat er een plekje was vrijgekomen voor de 4 Engelse Mijl van Zwolle. Shimara besloot mee te doen en heeft daar achteraf gezien geen moment spijt van gehad.

Even schrikken

Nou ja, geen moment. Ze lacht. “Toen ik het bedrijventerrein op kwam lopen waar de start was misschien. Dat was wel even schrikken. Stond daar een hele groep die met elkaar had getraind, maar die ik dus niet kende.” Gelukkig werd ze direct warm onthaald. “Ik dacht; ‘dit ga ik volgend jaar weer doen, maar dan wil ik het hele proces meemaken.”

Zo gezegd zo gedaan en dus meldde ze zich op een koude avond in januari voor de eerste trainingen van dit seizoen. Samen met haar vriendin Ingrid kreeg ze twee loopmaatjes aangewezen. Hoewel de anderen nog wel eens verstek lieten gaan, was Shimara een vaste deelnemer op de maandag- én woensdagavond. “Ik krijg er zoveel positieve energie van dat ik het liefst zo vaak mogelijk train. Op de maandag krijgen we training van Herold, op de woensdag van Babette en Vivian. Zij hebben wat andere stijlen, maar dat houdt het juist leuk.”

Superleuk samen

Waar Herold vaak rondom de startplaats bij het Provinciehuis en het Wezenlandenpark blijft, daar trekken de twee trainsters op de woensdagavond vaak de stad in. Bij elke brug volgt dan een oefening. “Sta je met een hele groep te squatten of kikkersprongen te doen”, lacht Shimara. “In m’n eentje zou ik dat niet zo snel doen, maar samen is het juist superleuk.”

Het meedoen met de Hartlopers heeft haar veel gebracht, vertelt de 27-jarige Zwolse. “Ik ben hier anderhalf jaar geleden komen wonen vanuit Arnhem. Daar zat ik in een verkeerd milieu waarin veel drugs werd gebruikt.” Via een afkickkliniek en een korte periode terug bij haar ouders belandde ze in Zwolle. “Dit jaar heb ik een tussenjaar en heb ik dus veel tijd om te sporten, maar volgend jaar ga ik weer een studie oppakken. Ik ga de studie social work doen, want ik wil graag mensen helpen.”

Geen drempel meer

Het was aan het begin niet altijd even gemakkelijker geweest om naar de trainingen te gaan, bekent Shimara. “Dan moet je toch even over een drempel heen. Maar als je dat gedaan hebt, voel je je juist veel sterker. Dan kom je er achter dat heel veel mensen het spannend vinden om ergens alleen naartoe te gaan. Ik heb door hieraan mee te doen een beter zelfbeeld gecreëerd en ben zelfverzekerder geworden. En hoe vaker ik kwam, hoe meer ik me thuis voelde.”

De trainingen leverden haar veel nieuwe sociale contacten op en daar was het haar nu juist om te doen. “Ik wilde weg uit het milieu waar ik vandaan kwam. Ik zie nog wel eens mensen uit die tijd, maar niet zo vaak meer en als het wel gebeurt in een andere setting. Door mee te doen aan de Hartlopers heb ik andere mensen leren kennen. Het is altijd heel gezellig en inmiddels doen we soms ook dingen buiten de trainingen om, zoals een groepsles crossfit of individuele lessen. Ik heb echt een band met de anderen opgebouwd. ”

Op weg helpen

Volgend jaar is ze zeker weer van de partij. “Dan wil ik misschien zelfs wel de halve marathon lopen in plaats van de 4 Engelse Mijl. En ik zou graag een maatje willen hebben die ik écht op weg kan helpen.” Hart voor Zwolle en in het bijzonder de Hartlopers draagt ze inmiddels een heel warm hart toe. “Het is een heel mooi initiatief om mensen bij elkaar te brengen. Ouderen en jongeren, maar ook kwetsbare mensen.”

“Ik zit er over na te denken om, als mijn studie het toelaat, volgend jaar ook nog andere dingen te doen voor Hart voor Zwolle”, vervolgt Shimara. “Oudere mensen bezoeken bijvoorbeeld. Ik wil er graag zijn voor anderen en je leert er zelf ook nog eens heel veel van. Dat vind ik zo mooi aan Hart voor Zwolle. Het heeft me echt enorm geholpen dat ik hieraan mee ben gaan doen. Dat wil ik ook graag met anderen delen.”

Door Ruud Scheper