21 februari 2017

Huisje, boompje, beestje?

Anne de Vos meldde zich ruim een jaar geleden als maatje aan bij Hart voor Zwolle. Haar verbazing was groot toen ze gekoppeld werd aan haar blinde overbuurvrouw. In het afgelopen jaar is er een bijzondere band onstaan. In dit blog vertelt ze over haar motivatie en wat het haar brengt.

Als ‘young professional’ wordt er best wel veel van je verwacht. De maatschappij zit vol met kaders waarvan jij op enig moment zal voelen dat je daar aan moet voldoen. Je volgt een goede opleiding, je studeert netjes nominaal af en vervolgens ga je op zoek naar een baan. Je sport, leidt een gezond leven, werkt hard en zorgt dat je binnen de termijn van drie contracten een vaste aanstelling krijgt. Want dan kan je een huis kopen. Met een huisje, een boompje en een beestje, een geschikte partner en uiteindelijk ook nog een kindje pas jij precies in het plaatje! Je bent een voorbeeldige young professional. 
 
Begrijp me niet verkeerd, dit is een pad waar helemaal niets mis mee is. Maar op enig moment, vroeg ik mezelf af: he, dit kan toch ook anders? Na mijn studie besloot ik niet direct aan het werk te gaan. Ik wilde eerst (een deel van) de wereld ontdekken, want dat is een van mijn grootste passies. In de zoektocht naar wat ik ging doen en waar ik heen wilde reizen, had ik al snel het gevoel: je kan ook net iets extra’s doen. Je kan een reis ook echt betekenis geven. Daarom koos ik ervoor om aan het begin van reis eerst een aantal weken vrijwilligerswerk te doen. Ik gaf Engelse les op een school in Thailand. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en een tijd waarin ik enorm veel plezier heb beleefd. Ook al ging het soms met handen en voeten, uiteindelijk kon ik de leerlingen wat bij brengen en ervoor zorgen dat zij een stukje zelfverzekerder Engels konden spreken. Want dat is in een toeristisch land als Thailand erg belangrijk.
 
Eenmaal thuis, inmiddels aan het werk, begon het al snel weer te kriebelen. Oké, ik werk 40 uur in de week en dat gaat goed. Ik verdien geld en doe mijn ding, maar is dit dan alles? Ik werk in de commerciële sector. Bij veel bedrijven wordt er niet echt stil gestaan bij de maatschappelijke toevoeging die geleverd kan worden. Toen stuitte ik op Hart voor Zwolle. Al snel had ik door dat deze prachtige stichting mij kon helpen bij vinden van mijn ‘maatschappelijke uitdaging’. 
 
Tijdens een kennismakingsgesprek gaf ik aan dat ik wat wilde doen, maar niet zo goed wist wat, hoe en voor wie. Een gedachte waar denk ik veel mensen van mijn leeftijd mee worstelen. Ik wil een bijdrage leveren aan de organisatie waar ik voor werk, maar ik wil ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Maar wel op een manier, die bij mij past. 
 
In mijn zoektocht werd ik redelijk snel gekoppeld aan mijn blinde overbuurvrouw. Wist ik dat zij mijn overbuurvrouw was? Nee, ik had geen flauw idee. Het toeval zorgde ervoor dat wij aan elkaar gekoppeld werden. Al snel denk je na over wat je precies voor iemand kunt betekenen. In mijn geval was mevrouw vooral op zoek naar gezelschap en kon ze af en toe wel wat hulp gebruiken bij het boodschappen doen. Eigenlijk wilde ze vooral iemand in haar buurt die op stand-by kon staan. Zodat als ze met een probleempje zit ze iemand kan bellen die dichtbij is en voor haar klaar staat. 
 
Inmiddels zijn we bijna een jaar in contact en gaan zowel mijn vriend als ik regelmatig gezellig bij haar op bezoek. Zijn we een poosje druk of zijn we op reis? Dan komen we even niet en dat geeft niet. Maar we laten wel wat van ons horen en zorgen dat ze weet wat er speelt. 
 
Een relatie met een kwetsbaar persoon in je omgeving aangaan brengt verantwoordelijkheid met zich mee, maar betekent niet automatisch dat je er elke week druk mee bent. Voor sommige mensen is het gevoel dat je er bent, of dat je gebeld kan worden en dat je voor iemand klaar staat al zo veel waard! Het heeft voor ons geen moment als een verplichting of een ballast gevoeld. Op het moment dat jij echt wat kan betekenen in iemands leven brengt dat vooral geluk. Je krijgt er zo onwijs veel voor terug. Een stukje liefde, een stuk bewustwording en waardering. En juist voor young professionals in onze maatschappij, die voor een heel groot deel gericht is op presteren, is die bewustwording heel erg belangrijk