25 september 2020

Loopt lekker

Vijf jaar geleden is Jean gevlucht uit Rwanda naar Nederland. “Ik kende de taal niet, de cultuur niet en de mensen niet.” Via de Hartlopers van Hart voor Zwolle leerde hij Tom kennen. Meedoen met de Hartlopers en het contact met Tom heeft Jean veel moois gebracht.
 
De eerste tijd in Nederland had Jean moeite om zijn draai te vinden. Het was een onzekere periode vanwege het uitblijven van een permanente verblijfsvergunning. Het hardlopen was en is een uitlaatklep voor hem. Samen met Tom heeft hij in een hoog tempo de halve marathon gerend en rennen ze regelmatig een rondje door de stad. Naast de fysieke uitdaging was het voor hem ook een manier om zijn Nederlands te oefenen. “De Nederlandse taal leer je beter door naar buiten te gaan en met mensen te gaan praten dan uit een boekje”, legt Jean uit.
 
Omstebeurt bedenken Tom en Jean een hardlooproute, af en toe zelfs 15 a 20 kilometer. Genoeg tijd om te kletsen en elkaar beter te leren kennen. Daarnaast eten ze soms samen of doen ze een drankje. Voor Tom is het een mooie manier om iets te betekenen voor een leeftijdsgenoot die een steuntje in de rug kan gebruiken. Tom: “Ik houd van hardlopen en als ik ondertussen Jean kan helpen om Zwolle te leren kennen en Nederlands te leren dan is dat een perfecte combinatie.
 
Zonder Hart voor Zwolle was ik Jean waarschijnlijk niet tegengekomen, nu zijn we vrienden geworden en leren van elkaars culturen en achtergrond.” Jean zegt met een lach: “Ik ben dankbaar voor alles wat ik mee maak. Ik studeer nu en heb een werkplek waar ik ervaring op kan doen, mijn netwerk wordt steeds groter!”