25 juni 2019

Just Dance

Luca is studente Social Work en spreekt iedere donderdagavond af met Levy op zijn woongroep in Zwolle. Meestal doen ze spelletjes: op de Wii, een bordspel, of buiten. Maar ook regelmatig bakken ze iets lekkers of maken ze een leuk uitje.

Levy woont op een woongroep in Zwolle. Hij gaat naar school en werkt bij de Jumbo. Hij weet alles over vakken vullen en spiegelen. In vakanties en weekenden gaat hij regelmatig naar huis, maar hij mist gezelligheid doordeweeks. Hij is blij dat Luca op zijn pad is gekomen. 

Luca is studente Social Work in Zwolle en is blij dat ze via Hart voor Zwolle iets kan betekenen voor een ander. “Levy is sympathiek en rustig. Als hij zich op zijn gemak voelt, kan hij gezellig praten. Hij was eerst best gesloten, maar wordt steeds opener. Hij vindt het leuk om te Wii-en of om naar de stad te gaan. Bijvoorbeeld naar de Media Markt.” Richting Levy: “Daar wil je altijd graag rondkijken hè.” Levy knikt. Luca brengt onder woorden dat Levy behoefte had aan vrijheid, buiten school en de woongroep om. Om af en toe wat leuke dingen te ondernemen en onder de mensen te zijn.

Ze doen vaak spelletjes samen. Die weet Levy wel op te noemen: het Keezenspel, Rummikub, of Monopoly, ‘om te oefenen met geld’. En Wii-en vindt hij eigenlijk nog leuker. Dan doen ze graag Just Dance of Mario Party.

Wie wint het vaakst? “Nou, dat gaat best gelijk op”, vertelt Luca lachend. Dat dacht ze maar; Levy scoort die avond punten met stoepranden en laat later zien wat winnen is bij een potje Monopoly. 

Ze doen ook regelmatig een uitje samen. Zo zijn ze naar de bioscoop geweest, naar een voetbalwedstrijd van PEC en in de kerstvakantie naar Kerst in Oud Kampen. En Levy weet Luca te enthousiasmeren met Nederlandstalige liedjes. Het repertoire van Bassie & Adriaan is zijn favoriet; Levy kent ze allemaal uit z’n hoofd en heeft een kast vol dvd’s. “Ik heb ze bíjna allemaal.” 

Laatst moesten ze samen nog hard lachen tijdens het bakken van een lekkere taart. Luca vroeg aan Levy om de eieren te kloppen. “Pak de mixer maar”, zei ze. “Hoelang moet dat?”, vroeg Levy. “Een kwartiertje”, zei Luca. 

“Ja, en vertel eens, Levy. Wat deed je toen?” Levy houdt zich stil, maar grinnikt zachtjes. “Haha, als jij het niet zegt, dan vertel ik het”, zegt Luca. “Je was lang geen kwartier bezig! Na twee seconden was je er alweer klaar mee, haha! Maar gelukkig is de taart wel heel lekker geworden en hebben we er heerlijk van genoten.”