14 mei 2018

Meer dan alleen een tuinman

Het is een frisse maandagmiddag als we samen met Herold bij mevrouw A. uitgenodigd zijn voor een kopje thee. Normaal gesproken werkt Herold op maandag in de tuin van mevrouw, wat ze zelf helaas niet meer kan. Maar vandaag blijven we binnen, want Herold heeft een blessure aan zijn voet. Tijd voor een kopje thee én een goed gesprek.

Paardenbloemen en Teunis bloemen
Sinds de zomer van 2017 helpt Herold mevrouw A. met het onderhoud van haar tuin. Vanwege een blessure aan de arm kan mevrouw haar grootste hobby niet meer uitoefenen. Een groot gemis, wat haar erg verdrietig maakte. Gelukkig wist Hart voor Zwolle ‘tuinman’ Herold te vinden.

“Het was even wennen aan het begin”, vertelt mevrouw, “Hart voor Zwolle had gezegd dat hij groene vingers zou hebben, maar ik moest hem nog wel wat dingen leren!”. Herold lacht: “Toen ze vroegen of ik groene vingers had beaamde ik dat”, zegt Herold, “Maar de kennis van mevrouw A., daar stond ik versteld echt van!”

Na een uitgebreide uitleg over alle planten in de tuin ging Herold aan de slag. Na een middag flink zwoegen en zweten bleek dat hij in plaats van paardebloemen de teunisbloemen uit de tuin had gehaald. “Gelukkig had hij er nog eentje laten staan, dus die komen volgend jaar weer terug!”, vertelt mevrouw A. lachend.

Van tuinman naar maatje
Al gauw blijkt dat het goed klikt tussen Herold en mevrouw A. en er ontstaat een hechte band. Het blijft niet bij de middagen in de tuin. Zo bezocht mevrouw A. samen met vriendinnen een optreden van het koor van Herold. “Die enthousiasteling daar is mijn tuinman!” vertelde ze tijdens het concert trots aan de dames.

“Herold en ik praten veel én we leren veel van elkaar.” vertelt ze. “Zo bleek ik veel te sterke koffie te maken, nu koop ik andere!”. Maar de gesprekken gaan verder dan dat en er komen ook lastige onderwerpen op tafel. Herold vertelt: “We leren beide om dingen uit te spreken en te communiceren, ook al is dat soms lastig. We hebben echt het beste met elkaar voor.”

Waardevol
Herold is sinds het Zwolse Halve Marathon project betrokken bij Hart voor Zwolle. “Het begon met hardlopen met een maatje. Dat voelde zo waardevol dat toen ik gevraagd werd voor de tuin van mevrouw A. ik volmondig ja zei.” Inmiddels werkt Herold ook één dag per week mee op het kantoor van Hart voor Zwolle

Door de hulp van Herold kan mevrouw A. eindelijk weer genieten van haar tuin. “Het begint met een tuin, maar is zo veel meer dan dat. Het proces gaat door… als de tuin klaar is, begint het voor ons pas”, sluit mevrouw A. af. “We spelen een positieve rol in elkaars leven, dan vergeet je die verloren tennisbloem wel!”