11 januari 2019

Trots op Lokman

Een half jaar trokken ze samen op, Ghislaine Lesage (31) en Lokman Yapar (51). Laatstgenoemde was via Hart voor Zwolle op zoek naar iemand die hem een cursus kon geven in grafisch vormgeven. Ghislaine, freelance marketeer en grafisch ontwerper, bleek een perfecte match. Binnenkort volgt de laatste ‘les’. “We hebben veel van elkaar geleerd.”

Ze hoorde van een vriendin over de oproep van Hart voor Zwolle. Een man die gebonden was aan een rolstoel wilde graag creatiever worden op de computer. Of dat niet wat voor haar was? Ghislaine besloot te reageren en niet veel later ontmoette ze Lokman voor het eerst. Meteen hadden ze een klik. “Wat ik dacht?” Lokman lacht, zoals hij dat tijdens het gesprek voortdurend doet. “Ik dacht; wat een leuke meid.”

Huiswerkopdrachten

De eerste keren dat ze afspraken zagen ze elkaar bij InteraktContour, het activiteitencentrum voor lichamelijk gehandicapten waar Lokman drie dagen per week heen gaat. Al snel veranderde de locatie. Ghislaine kwam ‘gewoon’ bij Lokman thuis, wel zo gemakkelijk. Ze wijst naar de tafel waaraan ze zitten. “Ik zat dan beneden aan deze tafel om huiswerkopdrachten voor hem te maken en hij zat boven de opdrachten uit te werken.”

Wat die opdrachten waren? Een laptop wordt open geklapt. “Ghislaine maakte een voorbeeld die ik dan na moest maken”, laat Lokman zien. “Zij leverde dan de template aan met de tekst, het logo en de kleuren.” Hij bleek een vlotte leerling. “Mijn vriend heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH)”, vertelt Ghislaine. “Zijn beperkingen zitten vooral in zijn hoofd. Bij Lokman zit het meer in zijn lichamelijke beperkingen. Geestelijk is hij goed bij de pinken.”

Andere cultuur

In de periode die volgde kwam Ghislaine een keer per twee weken bij Lokman thuis. Daar leerde ze ook zijn moeder en broer kennen, die inmiddels meer dan dertig jaar terug met hem en zijn vader vanuit Turkije naar Nederland kwamen. “De moeder van Lokman spreekt maar een paar woorden Nederlands”, vertelt ze. “Maar met handen en voeten kwamen we een heel eind. Voor mij was het een heel mooie ervaring om zo een andere cultuur te leren kennen.”

Ondertussen leerde Lokman creatief omgaan met een daarvoor speciaal aangekocht WORD-pakket. “Lokman wilde graag iets creatiefs doen om daarmee wat meer eigenwaarde te krijgen en wat geld te verdienen.” Lokman knikt. “Niet om heel rijk te worden hoor”, grijnst hij. “Maar ik vind het gewoon leuk om iets voor iemand te maken.”

Flyers, poster en visitekaartjes

Wat hij zoal kan maken? “Flyers, posters, visitekaartjes”, somt hij enthousiast op. De volgende stap is een eigen website, waarop geïnteresseerden zijn contactgegevens en werk kunnen vinden en waarop zij een template kunnen uploaden met hun wensen, waarna hij aan de slag kan gaan. “Maar mensen of instellingen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich nu al melden”, vult hij haastig aan. “En er moet niet teveel tijdsdruk achter zitten.” Ghislaine knikt. “Een opdrachtgever moet wel een beetje geduld hebben.”

Om die reden zijn hij en Hart voor Zwolle op zoek gegaan naar een webdesigner, die voor Lokman een professionele website kan maken. Daar hoefde Lokman niet lang op te wachten, Maarten van der Haar meldde zich en binnenkort spreken ze af om de eerste stappen te zetten.  Voor Ghislaine zit het er bijna op. Het heeft niet alleen Lokman, maar ook haar heel wat gebracht, knikt ze. “Het was niet alleen heel leuk om te doen, maar ik ben ook echt heel trots op de dingen die er uit zijn gekomen.”

Boek 

Dit jaar verschijnt er bovendien een boek over het leven van Lokman met de titel 'Geef de moed niet op...het werkt!' Het eerste manuscript ontving al een lovende recensie en er wordt nu gewerkt aan de eerste druk. Zodra deze is verschenen zullen we dat ook via deze website en social media van Hart voor Zwolle laten weten.